TITLE:   The Lighthouse

CATEGORY:   Architecture, CAD modeling, Industrial Design, Sustainable Design, Participatory Design

DATE:   August, 2013 - September, 2014

TOOLKITS:   Solidworks, Keyshot

COLLABORATORS:   Stephen Lamb and Andrew Lord

DESCRIPTION:
The light house is a project used to showcase the principles of human-hearted design and how design, as a practise, can become a dialogue between equals.  The concept has proved to be a viable, and sustainable, alternative to the existing low-cost housing in South Africa that is both unnatractive, and is considered by most occupants to be uninhabitable.

I was fortunate enough to work alongside Stephen Lamb and Andrew Lord, who together form Touching the Earth Lightly. I participated in the co-design process and generated all the 3D models, renderings and animations that were used throughout the project.   The structure was designed in modular sections that were pre-assembled using over-the-counter materials.  The modular sections were then transported to the selected site and the structure was erected within 3 days of breaking ground.  

All photos courtesy of Stephen Lamb and Giles Ridley.

PRESS:   IOL.co.za, Visi Magazine, South African International Renewable Energy Conference 2015



THE PROBLEM


THE SOLUTION

Stephen and Andrew convinced the local municipality to give them the equivalent budget for building one of the TRA (temporary relocation area) houses ( around $3,000 ), but only on the condition that Xoma agreed to move to new to a nearby site.


THE DESIGN PHASE

We followed an iterative design approach, including Xoma throughout the process.  Stephen and Andrew came up with the original design for a double-volume structure based on their discussions with Xoma about his needs.  The Lighthouse is a name that was chosen based on the desire to have as much natural light entering the structure as possible.  Early designs were based on over-the-counter building materials such as corrugated Zinc sheeting and standard building lumber.  The raised floor was a decision to combat flooding that is common in the Western Cape area.  For the same reasons, a gutter system and rain water collection tank were sustainable design inclusions.

Xoma was consulted and included in every phase of the design process.  As we progressed, and with the help of visual aids such as the renderings, he was able to help us refine the design and hone in on a final concept.


THE FINAL CONCEPT


CONSTRUCTION

The Lighthouse was designed to be built using affordable readily available over-the-counter building materials.  The structure was designed in modular sections, allowing workers to build it offsite and transport the modules to the final site.  The entire structure was erected within three days of breaking ground at the site (this excludes prefabrication of the modular sections).


THE FINISHED PRODUCT


EPITOME DOCUMENTARY, FEATURING THE LIGHTHOUSE


CANAL+ DOCUMENTARY, FEATURING XOMA AND THE LIGHTHOUSE